Прозрачен бетон
Римляните са използвали бетона за строителство още през 200 г. пр. Хр. Това е един от най-използвани материали. През годините свойствата на бетона се подобряват изключително много и се откриват нови и нови приложения. Дори всяка година в Лас Вегас се провежда изложение за бетона. Искаме да ви представим един нов и страхотен вид: ПРОЗРАЧЕН БЕТОН. Discovery Channel представя различни предавания за нови открития, в частност и за този вид бетон.

През 2001 година 27-годишният унгарски архитект Арон Лосонзи изобретява първия прозрачен бетон, така наречения Litracon (Light Transmitting Concrete). Идеята се ражда още по време на обучението му в Royal University College of Fine Arts в Стокхолм, Швеция. Той обединява строителни материали с оптични влакна и създава нов вид бетон, пропускащ светлина. Благодарение на хилядите вградени стъклени влакна, разположени във вид на матрица, през него може да премине светлина и да се виждат силуети – например на човек или дърво намиращи се от едната страна на бетонната стена и се виждат като сенки от другата. Най-интересното е, че прозрачният бетон е здрав колкото и обикновения. Стъклени фибри могат да бъдат с диаметър от няколко микрона до два милиметра и са разположени успоредно помежду си между двете повърхности на бетонния елемент.

Коноп
Използването на конопа като ресурс за ежедневния живот е познато на човечеството от повече от 8 000 години. Класифицирано като най-продуктивното влакнесто растение (средно 1 тон добив на суха маса от 1 дка насаждения)
Приложенията на този материал са практически навсякъде, от хранителни продукти, през козметика, текстил гориво и широка гама в строителните материали.
Някои от познатите техники за прилагане на коноп в строителството:

 • Пълнеж в стената тип „пълзящ кофраж“: пресоване на хоризонтални слоеве в равнината на стената, като водещи вертикални елементи са кофражни платна които след определен период на изсъхване се декофрират и стената се оствя да изсъхне напълно преди нанасяне на следващите слоеве;
 • Нагнетено впръскване на фино натрошени частици от твърдата маса. Системата се използва като се запълва посредством компресор в оставащ кофраж или стенна обшивка;
 • Блокчета за зидане. Изготвят се в калъпи и се оставят да изсъхнат, подобно на техниката на производство на кирпичените тухли;
 • Изолационни плоскости идентични на топлоизолационните плоскости;
 • Спойващ материал, като значителна част от здравината му се дължи на фините нишки в сместа;
 • Фина мазилка за довършителни работи по повърхностните слоеве (top finish);

Технически характерискити на материала:

 • Добри звукоизолационни характеристики;
 • Добри топлоизолационни характеристики;
 • Антистатични свойства, повишаващи качеството на въздуха в помещенията;
 • Въглеродно неотрален материал;

Интересни факти:

 • Въжетата на British Navi по традиция се произвеждат от конопели влакна;
 • Хартията върху която са отпечатани първите доларови $ банкноти;
 • Обшивката на първия автомобил Ford.

Бамбук
Бамбукът като строителен материал – още в III в. пр. н. е. бил създаден неповторим мост, който и до днес минава над река Мин в югозападен Китай. През XIX в. от бамбук били създавани велосипеди, салове за пътуване по реки, малки и по-големи мостове, постройки.

Тогава къщите от бамбук били много по-стабилни срещу земетресения, дори от днешните бетонни сгради. Това се дължи и на гъвкавостта на бамбукът. Кошове, мебели, музикални инструменти, вази, стрели и лъкове, ветрила, фенери, дори книги били измисляни от уникалното растение. На бамбукови пръчици била направена и първата суровина за хартия. Това откритие отново е направено в Китай и на тях се пишело директно, а след това всички се свивали в свитъци.

Бамбукът днес – благодарение на удивителните си качества това растение се е превърнало в символ на сила и възможност за постигане на цели. Днес бамбук се използва за направата на икебани и символизира човекът, който се справя с препятствията. Бамбукът е най-използваният символ в Китай. Според вярванията тези, които рисуват бамбук, рисуват себе си, а в момента на създаване на рисунъка през тях преминава висша сила.